top of page

Het onderzoek

De opbrengst van Heart to Handle zal dit jaar gaan naar het onderzoek "Nieuwe hartklep van eigen lichaamsmateriaal".

​

Zie het filmpje hieronder voor een uitleg van het onderzoek:

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

Voor mensen met een hartklepaandoening die een nieuwe hartklep nodig hebben, is er nu de keuze tussen een hartklep van kunststof of van dierlijk materiaal. Deze hartkleppen functioneren goed, maar er zijn ook een paar nadelen.

​

Nadelen vervangende kleppen

Bij een hartklep van kunststof is er een kans op het ontstaan van stolsels. Daarom moet iemand met zo'n kunstklep een leven lang antistollingsmiddelen slikken. Ook maakt een klep van kunststof een tikkend geluid, waar patiënten en hun partners soms last van hebben.

Een andere optie is een hartkleppen van dierlijk materiaal. Ook deze zijn niet ideaal. Zij slijten redelijk snel, waardoor de patiënt na 15 tot 20 jaar opnieuw geopereerd moet worden. Jonge patiënten moeten dus meerdere, ingrijpende hartoperaties ondergaan.

​

Ideale hartklep

De Hartstichting steekt daarom geld in onderzoek naar een nieuw type hartklep. Het doel is de ideale hartklep, die een leven lang meegaat en waarbij geen medicijnen nodig zijn.

Onderzoekers werken aan een nieuwe prothese, een soort mal van afbreekbaar materiaal. Deze mal heeft de vorm  van een hartklep. Nadat de arts deze heeft ingebracht, trekt de mal lichaamseigen cellen uit het bloed van de patiënt aan. Die cellen zorgen voor nieuw, stevig weefsel.

Als dit weefsel sterk genoeg is om de taken van de mal over te nemen, breekt het lichaam de mal af. De patiënt heeft nu een volledig nieuwe hartklep van zijn eigen lichaamsmateriaal.

​

Belangrijke verbeteringen voor patiënten

De Hartstichting hoopt dat dit onderzoek leidt tot belangrijke verbeteringen voor alle patiënten die een nieuwe hartklep nodig hebben.

Maar vooral voor kinderen zijn de voordelen groot van de lichaamseigen kleppen. Zij hoeven in de toekomt wellicht nog maar een operatie te ondergaan. Nu zijn er vaak meerdere risicovolle operaties nodig.

​

Onderzoeker vertelt

Lees ook het verhaal van professor dr. Carlijn Bouten die als onderzoeksleider werkt voor dit onderzoek naar hartkleppen. Klik hier voor het hele verhaal.

​

Wat gaat Heart to Handle hiervoor doen?

Het grote doel van deze editie van Heart to Handle is om geld op te halen om zo het onderzoek mogelijk te maken. Het doel is om dit jaar minimaal €30.000,- op te halen voor dit onderzoek. We weten dat is een hoog bedrag is maar wij hebben er alle vertrouwen in! Help je ons mee met dit doel te bereiken? 

​

bottom of page