top of page

ONDERZOEK

“ Onderzoek naar signaalstoffen in het bloed voor preventie van hartziekten”

​

Wij zullen dit jaar geld ophalen voor het onderzoek van professor van der Harst, Hoogleraar en wetenschappelijk directeur van het Cardiac Catherization Laboratory in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Met onze bijdrage kunnen signaalstofjes in het bloed worden onderzocht voor betere opsporing van hartziekten en preventie van hartinfarct.

 

Het probleem

Dagelijks krijgen ongeveer 195 mensen een hartinfarct en sterven er zo’n 15 mensen (8 mannen en 7 vrouwen). Ook worden dagelijks ongeveer 35-40 mensen getroffen door een hartstilstand, meestal (70%) veroorzaakt door een hartinfarct. Een groot deel van de mensen heeft niet eerder hartklachten gehad.

Voor baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker bestaan er opsporingsprogramma’s in Nederland. Voor een dreigend hartinfarct bestaat dit nog niet. Een hartinfarct ontstaat door een afsluiting van een kransslagader. Het is dus belangrijk dreigende afsluitingen van kransslagaders op tijd op te sporen, te behandelen en op die manier een hartinfarct, hartstilstand of overlijden te voorkomen.

Een dreigende afsluiting wordt door veel mensen niet opgemerkt omdat het vaak sluipend gaat en vage klachten geeft waardoor mensen (en artsen) zich vaak niet realiseren dat het door het hart veroorzaakt wordt.

 

Wat is het doel van deze studie?

Deze studie gaat onderzoeken of het opsporen van ernstige vernauwingen aan de kransslagaders mogelijk is op een kosteneffectieve manier. We hopen aan te tonen dat de baten opwegen tegen de kosten en dat dit uiteindelijk zal resulteren in een opsporingsprogramma in Nederland en daarbuiten.

Net als bij de opsporingsprogramma’s voor kanker willen we verschillende onderzoeken combineren: eerst een goedkope CT-scan om te zien bij wie de kransslagaders er gezond uit zien en daarna een duurdere MRI scan bij de personen waar twijfel bestaat of er mogelijk iets aan de hand is en die misschien naar de hartspecialist moeten voor behandeling. Een heel belangrijk en lastig punt is welke mensen na de CT-scan ook onderzocht moeten worden met de duurdere MRI scan. Als we te veel mensen voor niets naar de MRI scan sturen dan wordt het programma te duur.

Signaalstofjes zijn stoffen in het bloed die mogelijk kunnen helpen te ontdekken welk risico iemand heeft en kunnen daarmee de sleutel vormen tot het aanwijzen van de juiste patiënten voor nader onderzoek met de dure MRI scan.

 

Wat voegt de bijdrage van Heart to Handle toe?

Het is uitermate belangrijk om de juiste patiënten te selecteren die na de goedkope CT-scan een dure MRI scan moeten ondergaan. Als te veel mensen ‘voor niets’ een MRI scan ondergaan wordt het vroegtijdig opsporen van dreigende hartinfarcten onbetaalbaar en kunnen we het niet gaan voorkomen.

Met de bijdrage van Heart to Handle is het mogelijk voor de onderzoekers om de gevoelige signaalstofjes in het bloed te meten die iets zeggen over lekkage van eiwitten uit het hart en lokale ontsteking. In combinatie met de moderne hartscans wordt met dit onderzoek een belangrijke stap gezet richting het opsporen van hartziekten voordat ze toeslaan met een hartinfarct, hartstilstand of plotseling overlijden. 

bottom of page