top of page
HET ONDERZOEK

Het ontwikkelen van een interactieve chatbot voor het vroegtijdig identificeren van symptomen gerelateerd aan hart- en vaatziekten. 

Nederland heeft ongeveer 1,4 miljoen hartpatiënten. Bovendien worden dagelijks 730 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege hart- en vaatziekten. Dit terwijl een groot aantal van hen al langere tijd symptomen van hart- en vaatziekten had, maar deze niet herkende of het als een te grote stap ervaarde naar een (huis) arts te gaan. En dat moet anders, vinden prof. dr. Pim van der Harst (UMCG), prof. dr Leonard Hofstra (Amsterdam UMC) en prof. dr. Folkert Asselbergs (UMCU).

 

Deze drie cardiologen hebben een onderzoeksvoorstel ontwikkeld voor een interactieve chatbot waarmee mensen kunnen leren over symptomen van hart- en vaatziekten zodat ze deze vroegtijdig kunnen herkennen en sneller bij een (huis)arts belanden.

pim .jpeg
Foto: Henk Veenstra
Prof. dr.
Pim van der Harst

Onderzoeksleider

&

Wetenschappelijk

hoofd van de Hartkatheterisatie in het UMCG 

Benieuwd naar wat de Prof. dr. Pim van der Harst zelf zegt over het onderzoek? Lees het hier!
Hoe werkt het?

Symptomen van hart- en vaatziekten kunnen door middel van een interactieve methode herkend worden.

De chatbot gaat het gesprek aan met de gebruiker. Op basis van de antwoorden leert men over de symptomen van een vroeg of gevorderd stadium van hart- en vaatziekten. Vervolgens kan de chatbot adviseren wanneer het verstandig is om naar een (huis)arts te gaan. De chatbot zal 24/7 toegankelijk zijn, zowel via internet als via sms en Whatsapp.

 

De cardiologen zijn ervan overtuigd dat veel onomkeerbare schade, ernstige hartafwijkingen of zelfs overlijden voorkomen kan worden wanneer mensen eerder symptomen herkennen en een arts bezoeken. De chatbot kan dus levens redden.

30.000 euro

Heart to Handle kan met een streefbedrag van 30.000 euro het volledige onderzoek, de ontwikkeling van de chatbot én de verspreiding onder de doelgroep realiseren. Hierdoor kan veel onomkeerbare schade, ernstige hartafwijkingen of zelfs overlijden voorkomen worden.  

pimmm.jpg
Prof. dr.
Pim van der Harst
Cardioloog aan het UMCG
prof dr leonard.jpg
Prof. dr.
Leonard Hofstra
Cardioloog aan het AMC
Folkert-Asselbergs-049 (1)_edited_edited
Prof. dr.
Folkert Asselbergs
Cardioloog aan het UMCU
Prof. dr. Pim van der Harst over de chatbot die levens kan redden
5 vragen aan hoofdonderzoeker prof. dr. Pim van der Harst (41) over het doel van Heart to Handle.
1.

“We willen een educatieve tool ontwikkelen om mensen meer te leren over hart- en vaatziekten, een chatbot. Vaak ervaren mensen het bezoeken van een arts als een grote stap. Op dit moment heeft zelfs de helft van de patiënten die in het ziekenhuis beland met reanimatie geen medische voorgeschiedenis, terwijl de waarschuwingstekens er wel waren. Ze hadden bijvoorbeeld al langere tijd moeite met inspanning of waren kortademig als ze de trap op liepen. Pijn op de borst is één van de meest bekende klachten, maar er zijn veel meer symptomen die ver van te voren verraden of iemand risico loopt op hart- en vaatziekten. Een chatbot kan gebruikers de juiste vragen stellen zodat mensen hier kennis van hebben en er meer bewustheid wordt gecreëerd.”

Wat voor onderzoek maken de opbrengsten
van Heart to Handle mogelijk?
2.
Vanuit welk idee is de chatbot ontstaan?

“Tegenwoordig is er op technisch gebied veel meer mogelijk. Je playlist op Spotify wordt automatisch samengesteld, Bol.com geeft je suggesties over het volgende boek dat je moet lezen en Albert Heijn herkent je favoriete gerechten. De zorg is een sector die nog achterblijft met het positief inzetten van technologie die zich aanpast aan de gebruiker. We kunnen die algoritmes inzetten voor online winkelen maar we kunnen ze ook inzetten voor iets wat er echt toe doet: namelijk kennis opdoen over het vroegtijdig herkennen van ziekten.”

3.
Hoe gaat de chatbot er precies uit zien?

“Dat is afhankelijk van de opbrengsten van Heart to Handle - met meer geld kunnen we meer doen. We beginnen met uitleg over vernauwingen in de kransslagaders, maar met meer geld kunnen we meer doen, zoals uitleg over klachten van hartfalen of hartritmestoornissen. Bovendien kunnen er dan ook complexere ziektebeelden in de chatbot worden opgenomen zodat we nog meer medische kennis kunnen delen.”

4.

Wat is het risico als mensen te laat bij een arts komen?

“We zien bij patiënten vaak dat het bloedvat van het hart al gesloten is, dan is de schade niet meer te herstellen. Deze mensen krijgen hevige klachten of lopen schade op die nooit meer kan worden hersteld waardoor ze bijvoorbeeld hun werk niet meer kunnen doen. In het ergste geval kan men er zelfs aan overlijden. Het tijdig herkennen van klachten kan dus levens redden.”

5.

Waarom is dit onderzoek zo belangrijk?

“Door online op een leuke manier kennis aan te bieden en het gesprek aan te gaan, kunnen we een hele grote groep mensen bereiken, veel meer dan we nu met enkel voorlichting bereiken. De chatbot wordt een laagdrempelige manier om kennis te delen. Wanneer meer mensen vroege signalen van hart- en vaatziekten leren herkennen, komen ze hopelijk sneller naar een arts. Hoe eerder ze bij ons komen, hoe meer wij voor hen kunnen doen.”

interview Prof. van der Harst
bottom of page