top of page
Delftse studenten maken chatbot
mogelijk die levens redt

Acht Delftse studenten gaan deze zomer voor de stichting Heart to Handle 3000 kilometer fietsen naar het Bulgaarse Sofia.

Dit doen ze om geld in te zamelen voor de ontwikkeling van een chatbot die levens kan redden en onnodige ziekenhuisopnames kan voorkomen.

“Kunt u zonder moeite de trap oplopen?”, “Bent u snel buiten adem?”, “Heeft u wel eens last van duizeligheid?” Het zijn vragen die je in eerste plaats van een arts zou verwachten. Als het aan de acht Delftse studenten van Heart to Handle ligt, is het niet een arts maar een chatbot die je deze vragen stelt. Aankomende zomer legt de groep een fietstocht van 3000 kilometer van Delft naar Sofia af om geld in te zamelen voor de ontwikkeling van deze interactieve chatbot ter preventie van hart- en vaatziekten.

Max, 21 jaar

Master Lucht- en Ruimtevaarttechniek

5A2A8787.jpg

“Er zijn vaak lange wachttijden bij de dokter. Als je je zorgen maakt, kun je dankzij de chatbot snel een antwoord krijgen. We streven ernaar het aantal mensen met een hart- en vaatziekten omlaag te krijgen.”

“De chatbot stelt je vragen over veelvoorkomende, maar vaak onbekende symptomen van hart- en vaatziekten,” legt Max uit in een zaaltje op de TU Delft. Zoals elke donderdag, is hij hier om te vergaderen met de andere deelnemers. “Vervolgens wordt de gebruiker geleerd wanneer deze naar een arts moet gaan. Daardoor kunnen levens worden gered,” zegt Max. Heart to Handle is dus niet zomaar een fietstocht. De studenten zorgen voor het begin van een grote verandering waarbij techniek in de zorg wordt geïntegreerd.

De groep treedt in de sporen van Daphne Koolen. In 2012 verliest zij haar vader op een veel te jonge leeftijd, als gevolg van een plotselinge hartstilstand. Koolen besluit deze ingrijpende gebeurtenis om te zetten in een positieve actie. In de zomer van 2014 fietste ze met vier vriendinnen van Groningen naar Barcelona, om geld in te zamelen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Dit was het begin van stichting Heart to Handle. Dit jaar wordt voor de vijfde keer de missie van de familie Koolen voortgezet.

Ysbrandt, (21)

Bachelor Technische Bestuurskunde

5A2A8763_bewerkt_bewerkt.jpg

“Het geld dat we met onze fietstocht ophalen, wordt absoluut goed besteed. In de medische wereld wordt nog veel te weinig gewerkt met big data. Het algoritme van de chatbot maakt het mogelijk dat iedereen online symptomen met elkaar kan vergelijken, een belangrijke stap in de goede richting. Ik vind het heel leuk om me via het fietsen in te zetten voor zo’n mooi doel.”

Bachelor Life Science & Technology

Vivian, (21)
5A2A8781_bewerkt.jpg

“Elke euro die aan Heart to Handle wordt gedoneerd gaat rechtstreeks naar het onderzoek. Donaties verdwijnen niet in een grote anonieme pot met geld - donateurs hebben echt impact.”

Verantwoord advies

De chatbot maakt het straks mogelijk op een laagdrempelige manier medisch onderwijs te krijgen. “Vaak ervaren mensen het als een grote stap om naar de dokter te gaan,” zegt Vivian. “Deze chatbot biedt een oplossing. In plaats van symptomen te Googelen, kan de chatbot je op een verantwoorde wijze iets leren.” Bovendien draagt de chatbot bij aan een belangrijke ontwikkeling in de zorg, namelijk het integreren van digitalisering. Dankzij de chatbot is medische kennis altijd voor iedereen beschikbaar.

Master Waterbouw (Civiele techniek)

Evelien, (22)
5A2A8789_bewerkt.jpg

“Ik vind het zelf soms ook een grote stap om naar de huisarts te gaan. Deze chatbot zou ik dus sowieso gebruiken, ik geloof echt in het doel van onze actie!”

De ontwikkeling van de chatbot kan van start gaan als het streefbedrag van 30.000 euro wordt behaald. Een donatie aan Heart to Handle betekent een directe donatie aan de chatbot. Als de groep het geld uiteindelijk heeft overgedragen, laat zij het project nog niet los. “Wij blijven betrokken door bijvoorbeeld te adviseren over hoe we de chatbot voor iedereen toegankelijk kunnen maken,” zegt Evelien enthousiast.

 

“We noemen het co-creation.” De chatbot richt zich namelijk niet alleen op ouderen. Juist jonge mensen gaan minder snel naar de dokter omdat ze de klachten niet herkennen. Hoewel Heart to Handle de familie Koolen inmiddels is ontstegen, blijft het verhaal van Daphne’s vader dus doorleven.

Elisabeth, (21)

Bachelor Life Science & Technology

5A2A8785_bewerkt.jpg

“Ik zie om mij heen dat mensen het vaak te druk hebben om naar de dokter te gaan.

Klachten wijzen ze bijvoorbeeld toe aan een drukke week of een nacht slecht slapen. De chatbot maakt het mogelijk dat zij op een laagdrempelig manier advies kunnen vragen. Door te doneren kunnen we samen het volledige onderzoek financieren.”

Ole, (23)

HBO Technische Bedrijfskunde

5A2A8777.jpg

“Iedereen kent wel iemand die ooit met hart- en vaatziekten te maken heeft gehad of krijgt. De vader van één van mijn beste vrienden is een aantal jaren geleden onverwachts overleden aan een hartziekte. Het doel van Heart to Handle vind ik dan ook heel belangrijk.

Master Space Explorations

(Lucht- en ruimtevaart)

Jasper, (22)
5A2A8773_bewerkt.jpg

“Als student ben je vier jaar lang helemaal op jezelf gericht, met veel feestjes en andere sociale activiteiten. Ik vind het mooi om me nu in te zetten voor anderen en voor een groter doel.”

"De chatbot kan mensen helpen zodat ze niet pas bij de dokter komen als het eigenlijk te laat is. Ik geloof echt in ons doel!"

Elise, (21)

Bachelor Bouwkunde

5A2A8770_bewerkt.jpg

Voor het eerst op een racefiets

In vier weken legt de groep 3000 kilometer af. Een enorme uitdaging, aangezien de meesten afgelopen januari pas voor het eerst op een racefiets stapten. Bovendien is de route dit jaar nog langer dan voorgaande jaren. Dat komt door Ysbrandt, de grootste sportieve fanatiekeling. “Zo hard mogelijk trainen om zo ver mogelijk te kunnen fietsen,” luidt zijn motto. De groep heeft vier sportmomenten per week, bestaande uit 80 kilometer fietsen en cardio- en krachtoefeningen. Via een sportchat op Whatsapp motiveren ze elkaar om zich aan het drukke trainingsschema te houden.

bottom of page